CogniPlus

Kognitív funkciók fejlesztése

 

A CogniPlus tudományosan megalapozott számítógépes eljárás, amely egyedülálló neuropszichológiai fejlesztési módszereket kínál. A CogniPlus szoftver 16 különböző tréningprogramból áll; ezek lehetővé teszik egyes részképességek célzott és hatékony fejlesztését. A fejleszthető részképességek között megtalálhatók a figyelem különböző dimenziói (pl. éberség, fókuszált figyelem, szelektív figyelem, megosztott figyelem), a munkamemória, a válaszgátlás, a tervezés, a mentális forgatás, a vizuomotoros koordináció.

A CogniPlus megalkotója, az osztrák SCHUHFRIED GmbH 1947 óta foglalkozik pszichometriával, fejlesztéssel, rehabilitációval. Az évtizedek során felhalmozott tapasztalatuk szakmai újdonságok iránti nyitottsággal és széleskörű, tudományosan elismert szakmai fejlesztői hálózattal párosul. A digitális eszközök kínálta előnyöket előszeretettel alkalmazzák az általuk forgalmazott mérőeszközök, fejlesztő programok, módszerek kialakításában.

A termékek Magyarországon az AT WORK Kft. forgalmazásában érhetőek el.

A CogniPlus alkalmazását a German Society for Neuropsychology és a German Society for Neurology is ajánlja.

Hatékony és élvezetes tréningek

A neuropszichológiai kutatási eredményekre épülő CogniPlus hatékonyságát nagymértékben növeli a multimédiás, színes megjelenés, amely a programot élvezetessé, motiválóvá teszi a fejlesztésben részt vevő személyek számára. Az egyes tréningprogramok számos nehézségi szinten elérhetők, ráadásul a fejlesztés közben a rendszer automatikusan alkalmazkodik a személy képességszintjéhez, így már 6 éves kor feletti gyerekek fejlesztésére is alkalmas a CogniPlus. A nehézségi szintek adaptációja biztosítja, hogy a felhasználó sem túl egyszerűnek és unalmasnak, sem a motivációját gátló mértékben nehéznek nem fogja találni a feladatokat.

Széleskörű alkalmazási lehetőségek

A CogniPlus minden olyan területen használható, ahol a program által célzott részképességek (pl. figyelem, memória, végrehajtó funkciók) még nem, vagy nem megfelelő módon fejlődtek ki (pl. gyermekkori idegrendszeri éretlenség, figyelemzavar, ADHD) vagy valamilyen esemény hatására károsodtak (stroke, agysérülések, MCI).

Számos olyan neurológiai, neuropszichológiai vagy pszichiátriai kórképről tudunk, ahol az adott zavar fő tünetei mellett járulékos tünetként megjelenik a kognitív képességromlás is, például: neurodegeneratív betegségek (Parkinson-kór, Huntington-kór, Alzheimer-kór és egyéb demenciák), depresszió, skizofrénia, anorexia nervosa, borderline személyiségzavar, függőségek, post-COVID szindróma. A CogniPlus minden ilyen esetben hatékony eszköz lehet a kognitív funkciók fejlesztésére. Fontos hangsúlyozni, hogy a CogniPlus nem egy átfogó terápia a felsorolt kórképek kezelésére, hanem egy kiegészítő módszer (kórképtől függően) a járulékos kognitív tünetek megszüntetésére, mérséklésére vagy a képességromlás folyamatának lassítására. Fontos továbbá, hogy a fejlesztést az adott szakterületen jártas szakember végezze vagy felügyelje.

A CogniPlust időnként alkalmazzák olyan személyeknél is, akiknél kiemelkedően fontos, hogy magas szinten működjenek bizonyos részképességeik: egyes élsportolóknál vagy hivatásos járművezetőknél. Idős korban a képességromlás folyamatának lassítására, a kognitív képességek szintjének fenntartására használható a CogniPlus.

A tréningprogramok többsége számos különböző nyelven elérhető: magyarul, angolul, arabul, csehül, franciául, hollandul, kínaiul, németül, olaszul, oroszul, portugálul, spanyolul, szerbül, szlovákul és törökül.

Fejlesztőhelyek

A magyarországi nyilvánosan megkereshető fejlesztőhelyek megtekintése